Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
phone-call 0 (212) 279 64 96 - 0 532 257 73 68

SKY 360 Sağlıklı Yaşam

Bu günkü programımızda Estetik Cerrahi Uzmanı  Op.Dr.Hüseyin Kandulu’ya özel ilgi duyduğu ve çok başarı ile gerçekleştirdiği burun operasyonları ile ilgili sorular sorup siz değerli izleyenlerimizi bilgilendirmeye çalışacağız.

-Rinoplasti burun estetiği nedir, nasıl uygulanır?

-Güzel burun kavramı neleri içerir?

-Kimler ‘Rinoplasti’ yönteminden faydalanabilir?

-Yağ enjeksiyonu, dolgu ve botoksla ideal buruna ulaşılabilir mi?

-Ameliyatsız burun estetiği yöntemleri neler?

 

Arzu Kılıç: Herkes güzel, kusursuz ama rahat nefes alabileceği bir buruna sahip olmak ister şüphesiz. Bugün burun ameliyatlarında ki hem tekniklere bakacağız hem de en son trendleri konuşuyor olacağız..

Arzu Kılıç: Gerçekten önemli bir konu diye düşünüyorum, şimdi plastik cerrahi tabi ki derinin olduğu her yerde şüphesiz ki birçok çözüm getiriyor, ameliyatlar yapıyor. Ama yüzümüz en açıkta olan bölgemiz, bir de burnumuza bakınca yüzümüzün tam ordasın da, çok daha dikkat çekici eğer orada bir simetrik problem varsa hemen dikkat çekiyor ama bir de buna nefes alamamak gibi bir şey eşlik ediyorsa bu kişi açısında sağlık sorunu olarak da karşısına çıkabiliyor. Öncelikle neler yapılabilir?, hem nefes alma problemi  hem gerçekten bir eğrilik olması durumunda hastalarında kafasında bir çok soru vardır diye düşünüyorum. Ayrıca  mutlaka belki size de gelen hastalarınızdan ‘’şuna benzemek istiyorum, şu tarz bir burnum olsun gibi’’ sözler duyuyorsunuz ama  artık o süreçlerde yavaş yavaş daha normale dönüyor değil mi?

Op.Dr.Hüseyin Kandulu:  Hastalarımız artık daha gerçekçi ve daha doğru isteklerle geliyorlar, bilgiye artık çok kolay ulaşılabiliyor, dolayısıyla donanımlı bir şekilde geliyorlar, bizimde yönlendirmemizle doğru noktalara gidiliyor burun ameliyatlarında. Burada önemli olan şikâyetlerin gerçekten var olup, olmadığı. Örneğin hasta kendinden mutsuz olabilir ama bu şikâyet uzman tarafından değerlendirildiğinde ‘Evet bu doğrudur böyle bir şikâyet vardır.’ noktasında hemfikir olmak gerekiyor. Çünkü zaman zaman uç isteklerle de karşılaşabiliyoruz. Bunu iki yönde değerlendiriyoruz ve o iki yönde müdahale ediyoruz. yani sizin söylediğiniz gibi burnun bir estetiksel şikâyetleri var ki bunlar benim gözümde hastalıktır. Kesinlikle bunun özellikle genç hastaların ebeveynleri tarafından bilinmesini istiyorum, eğer ki bir genç kız burnunun üzerindeki kemerden şikâyetçi ise bu bir rahatsızlıktır çünkü onun sosyal yaşantısını etkiliyordur. Ve bu ameliyat yapıldıktan sonra bu rahatsızlıkların düzeldiğini, hastanın moral, motivasyon ve sosyal yaşantısını çok daha rahat geçirdiğini görüyoruz.

Arzu Kılıç: Zaten ben hep plastik cerrahlara kim konuk gelirse eli neşterli psikologlar diyorum. Ruhsal sağlığımız da çok önemli tabi ki hani bir kişi bir şeyi kafasına takmıyorsa önemli değil ama onu kafasında takıntı haline getirdiyse başka sorunlara da yol açmamak gerekiyor.

Op.Dr.Hüseyin Kandulu: İlk  görüşmeye yeterli  zaman ayırıyoruz yani, hastanın her yönüyle psikolojik ve normal fiziksel yönüyle değerlendirmesini yapıyoruz ve hakikaten söylediğiniz gibi o yönde yardımcı oluyoruz. Solunum problemleri de bu ameliyatla gideriliyor, gerek burun içerisinde etlerde büyüme, gerekse bizim ‘Septum’ dediğimiz burun temelini oluşturan kıkırdakta ki eğrilikler aynı operasyonla giderilebiliyor. Dolayısıyla hasta hem yüzüyle uyumlu hem de sağlıklı nefes aldığı bir buruna kavuşuyor.

Uzmanına Soruyorum Bölümü Soruları:

-Merhaba Hocam, burun ameliyatı yaptırmak istiyorum çok ağrılı olur mu?

-Kardeşimin burun delikleri çok küçük ve nefes alıp verir zorlanıyor daha 16 yaşında burun ameliyatı olabilir mi?

-Burun yapımı beğenmiyorum, ameliyat olmak istiyorum bu ameliyat herkese uygun olabilir mi?

-Kayınvalidem 15 sene burun ameliyatı olmuştu, burun ağrıyor sürekli, el vuramıyor neden acaba bunu öğrenebilir miyiz?

 

Arzu Kılıç:  Bu ameliyatı 16 yaşında yapabiliyor musunuz?

Op.Dr.Hüseyin Kandulu: 16 yaşında bayan hastalara burun estetiğini yapmıyoruz. Erkekler de bayanlarda yaş sınırlarımız 18-19. Ancak oradaki soruda nefes almadaki bir problemden bahsediyor hasta, bu yönde bir şikâyet varsa solunum yoluna yönelik bir operasyon geçirilebilir.

Arzu Kılıç: Ama estetik olması açısından mı?

Op.Dr.Hüseyin Kandulu: Onu şundan dolayı önermiyoruz, ergenlik dönemi boyunca kıkırdakta şekil değişiklikleri olduğu için hastanın ergenlik dönemini tamamlamasını istiyoruz. Son 6 ay içerisinde veya 17 yaşında bir bayan 18’ine girmiş eğer son 6 ay içerisinde boy uzamasında bir değişiklik yoksa böyle bir hasta operasyona uygundur.

Arzu Kılıç: Biraz da kişiye göre bakıyorsunuz yani?

Op.Dr.Hüseyin Kandulu: Evet, tabi yani ama 16 yaş erken yaş

Arzu Kılıç: Ama solunumla ilgili ciddi bir sıkıntısı varsa yapılabilir mi?

Op.Dr.Hüseyin Kandulu: Yapılabilir.

Arzu Kılıç: Peki bu ameliyat ağrılı bir yöntem midir? Şimdi burun deyince ’Burunun direğinin sızlaması’ diye bir tabir de vardır. Çok ağrıyacağını düşünüyoruz doğru mudur?

Op.Dr.Hüseyin Kandulu:  Doğru değil, bu soruya net olarak söyleyebilirim kesinlikle doğru değil. Burun ameliyatı gelişen tekniklerle artık hiç ağrısız diyebilirim. İddalı olmak çok doğru olmayabilir sonuçta bir sağlık sorunu  ve  operasyon ancak %95 hastadan farklı şikayetler alabiliyorsunuz, şişliği, morluğu oluyor ilk 3 gün. Ancak çok ciddi ağrı ile ilgili geri dönüş almıyoruz. Çünkü atravmatik teknik dediğimiz çok küçük aletlerle çok kesilerden girilerek bu ameliyat yapılıyor. Çok ince aletlerle bu kemikler ve kıkırdaklar şekillendirilebiliyor. Ameliyat süreleri çok uzun olmadığı için hızlı hayatına tekrar sosyal yaşantısına dönüyor hasta. 1 hafta sonrada bandajı çıktığı zaman yeni burnuyla her şeye normal devam edebiliyor.

Arzu Kılıç: Peki her seferinde, her ameliyat için soruyorum, burnun kemiklerini kesmeden, almadan yaptığınız operasyonlar var mı?

Op.Dr.Hüseyin Kandulu: Evet, yani burun kemikleri kesilmeden, biz buna tıbbi olarak ’Osteotomisiz Rinoplasti’ diyoruz. Dolayısıyla hasta ameliyatı olup 2 gün içerisinde hiçbir şey olmamış gibi hayatına devam edebiliyor.

Arzu Kılıç: Buda uygun hastamı olması gerekiyor?

Uzman: Burda en önemlisi değerlendirme, burnun tüm yüzle olan ilişkisini değerlendirme ve hastanın gerçekten bu operasyona uygun olması. Uygun hastalarda rahatlıkla uygulanabilir ve iyileşme sürelrri daha süratli olur.

Arzu Kılıç: Ameliyatsız bir yöntemi var mı burun estetiğinin?

Uzman: Şimdi şöyle, genelde hastalarımız ya burun kemerinden, ya da burun ucundaki düşüklükten şikayetçi oldukları için bunu iyi analiz ettiğinizde küçük bir botoks uygulaması ile burun ucunu kaldırmak, dolgu uygulamalarıyla burun ucuna ya da köküne müdahale etmek dolayısıyla o kemeri rölatif olarak dengelemek mümkün. Tüm bunlarda önemli olan uygun hastadır. Herkese uygun demiyorum, sıklıkla uygun hastalarda bu tedavi yöntemlerini uyguluyoruz. Hastalar bunu neden tercih ediyor, günlük yaşantıdan hiç uzak kalmak istemiyorlar, iş yaşantısı çok yoğun tempo ile geçiyor, dolayısıyla zaman ayıramıyorlar. 1 hafta bile onlara çok büyük zaman kaybı olarak gelebiliyorlar.

Arzu Kılıç: Ya da ameliyat stresini belki yaşamak istemiyor. Ama bilmediğinizden korkuyoruz diye düşünüyorum hocam ben.

Uzman: Bu ameliyatlardan korkulması gerekmiyor. Eğer tüm koşullar yerinde sağlıklı bir uygulama yapılıyorsa ameliyatın neticesi de aynı düzeyde başarılı olur.

Arzu Kılıç: Horlamanın nedenleri nelerdir?

Op.Dr.Hüseyin Kandulu: Horlama burun kaynaklı olabiliyor ama bunun dışında yumuşak damak ve boyun yapısıyla da horlama ortaya çıkabiliyor. Bunun önce tespit edilmesi gerekiyor, acaba hangi kaynaktan horlama ortaya çıkıyor. Eğer burun kaynaklıysa bir burun estetiği operasyonunda hava yoluna yaptığımız düzeltme ile hastalarımızın horlamalarının düzeldiğini görüyoruz. Ancak damak veya boyunla ilgili bir şikâyet varsa bunu ortaya koymak gerekiyor.

Seyirci sorusu: Burun ucumu beğenmiyorum, uzun gibi biraz ameliyattan korkuyorum, nasıl bir operasyon geçirebilirim?

Op.Dr.Hüseyin Kandulu:  Burun estetiğinde ilk başta söylediğimiz gibi burunun yüz ve kendi içindeki dinamiklerle simetriği oluşturması, harmoniyi sağlaması gerekiyor. Eğer ki burunu değerlendirdiğimiz zaman sadece burun ucunda bir deformite varsa bahsettiğimiz ameliyatsız operasyonlarla ya da sadece lokal anestezi ile burun ucunu şekillendirerek düzeltilmesi mümkün. Ancak dediğim gibi şuan hastayı görmediğimiz için bilmiyoruz.

Arzu Kılıç : Ben burada çene de çok önemli diye düşünüyorum bazen burnunda problemi olduğunu düşünüyor kişiler ama aslında çeneleri daha geride ya da daha kısa olabiliyor. Orada nasıl bir orantı gerekiyor?

Op.Dr.Hüseyin Kandulu:  Şimdi tabi yüzün bizim tıbbi olarak değerlendirdiğimiz belli hatları ve o hatlardan geçen vektörler var. Burnunda üst dudakla, çene ile kulaklar ve gözlerle ilişkisini belli orantılar içerisinde değerlendiriyoruz. Çene burada çok önemli sebebi de şu hastalar çoğunlukla profilden şikâyetçi. Ülkemizde de sıklıkla hastaların çene yapısı bir miktar geride dolayısıyla uzmanın bu noktada yönlendirmesi şart hasta bunu bilmeyebilir ancak siz değerlendirdiğiniz zaman burun ucunu gerekli olan açıya getirdiğinizde bunun çene ile uyumsuz olacağını tahlil edebiliyorsunuz. Dolayısıyla hem cerrahın yaptığı işin sonucunun daha güzel olması hem de hastada daha güzel bir harmoni oluşabilmesi için çeneye müdahale ediyoruz. Bu müdahale de farklı yöntemler olabiliyor. Benim önerim şuan birçok tedavide kullandığımız kişinin kendi dokusuyla bu çeneyi şekillendirmek. Bu doku nedir ‘yağ dokusu’, onu da küçükten bir delikten göbekten veya bacak içinde alıyoruz, çeneye enjekte ediyoruz ve gerekli seviyeye getiriyoruz. Çene gerekli seviyeye geldiği zaman burun ucuyla doğru ilişkiyi oluşturur.

Arzu Kılıç:  O zaman görüntü de tamamlanmış oluyor değil mi?

Op.Dr.Hüseyin Kandulu:  Ben her zaman şunu söylüyorum burun kişiye ait olmalı.

Arzu Kılıç: Bir de karakteristik özelliği yok mudur? Yani burun deliğimiz gerçekten çok karakteristik bir organ gibi geliyor bana.

Op.Dr.Hüseyin Kandulu:  Benim şahsi fikrim herkesin çok güzel olduğu ve kusursuz olduğudur. Çünkü hepimiz farklı birer kişiyiz ve farklı özelliklere sahibiz. O yüzden burada tekrar başa dönmek gerekiyor, şikâyeti olana bu ameliyatı olana yapıyoruz. Bazen hastalara siz bu ameliyatı olmayın dediğimiz de oluyor, böyle çok güzelsiniz.

Arzu Kılıç: Hemen ben geldim merhaba burun ameliyatı olmuyor, sonuçta hastanızla konuşuyorsunuz belki birkaç görüşme, o çizimleri felan?

Op.Dr.Hüseyin Kandulu:  Mümkünse 2 ve 3 görüşmeyi ben öneriyorum. Hastalar biraz aceleci oluyor, bir an önce kavuşmak istiyorlar ama 2 ve 3 görüşmenin çok sağlıklı olduğunu düşünüyorum.

Arzu Kılıç: Ameliyat sonrasını görmek istiyor mu hastalar?

Op.Dr.Hüseyin Kandulu: İstiyorlar, onu bende öneriyorum, şöyle öneriyorum ben hastama bir bilgisayar ortamında tasarım yaptığım zaman size bu yakışır diye öneriyorum, onun gözünün içinde o ışıltıyı görebiliyorsunuz. Kendisini sevdi mi, sevmedi mi, o zaman cerrahta da sorun olmuyor. Ancak bu şu demek değildir fotoğrafçılarda photoshopluyor yani bu olacak demek değildir. Amaç üzerinde tartışmak ve hasta ile doğru bir uyum yakalamaktır.

Bizimle İletişime Geçin